Copia coroanei Ungariei ajunge la Cluj

Fara a cauta explicatii mai mult sau mai putin pertinente, anuntam ca in aceasta luna noiembrie, la Cluj va avea loc ”Coronatus in Regem Hungariae”, ocazie cu care va fi expusa si o copie a primei coroane a Ungariei.  Evenimentul va avea loc la Muzeul Naţional de Istorie a Transilvaniei, iar faptul ca o vreme Ardealul a fost in legatura stransa cu Regatul Maghiar – pana in anul 1541 cand de fapt dispare din istorie statul vecin, reaparand dupa tratatul de la Trianon, legitimeaza intr-un fel acest eveniment.

Copia coroanei Ungariei ajunge la Cluj

Clujul este un judet unde cele doua etnii, cea romana si cea maghiara convietuiesc cat de cat pasnic – sa zicem asa, deci cei ce vor sa condamne aducerea coroanei la Cluj, sau cei ce vor sa se laude cu acest fapt, nu fac decat sa incerce sa stearca istoria. Nu putem uita ce a fost, dar nici nu putem ignora prezentul si dreptul romanilor de a avea o tara asa cum vor ei, iar Romania Mare a fost pe placul majoritatii, deci este legitima, la fel cum si maghiarii pot fi si sunt considerati locuitori legitimi in Ardeal.

Este de discutat daca 24 noiembrie, la cateva zile distanta de 1 decembrie – ziua nationala a Romaniei, este momentul oportun pentru o astfel de manifestatie, dar ar trebui sa ne asumam istoria asa cum este ea, fara a o interpreta in functie de interesele cuiva. Este bizar intr-adevat ca expozitia va avea loc intre 24 noiembrie 2017 – 24 ianuarie 2018, dar nu trebuie sa exageram.

Coroana

Copia coroanei Ungariei ajunge la Cluj

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *