Mutarea blocului A2 din Alba Iulia

Ma uit destul de des la emisiuni din Canada, iar cel mai des ei se lauda cu mutarea caselor. Azi mi-am adus aminte ca si noi romanii suntem printre putinele tari care au reusit performante in acest domeniu, de exemplu mutarea blocului A2 din Alba Iulia. Au mai fost mutari la noi in tara, poate la fel de spectaculoase, dar aaici este vorba de mutarea blocului cu tot cu locatari! Zic eu ca ne putem mandri ca romani si ardeleni de aceasta realizare, nu-i asa?

Mutarea blocului A2 din Alba Iulia in mai 1987

Faptul ca blocul a fost taiat in doua este un lucru mai rar intalnit in astfel de operatiuni, iar rapidirtatea cu care s-a facut mutarea: doar cinci ore si patruzeci de minute este o performanta chiar si pentru mileniul trei. Artizanul acestei capodopere ingineresti este profesorul dr. ing. Eugen Iordachescu, care are la activ mai multe astfel de operatiuni curajoase. Cand noul bulevard din Alba Iulia trebuia construit, inginerul din Bucuresti a propus sa nu se demoleze blocul ci sa se mute. Cu greu autoritatile au fost convinse iar constructia o putem vedea si azi pe noul ei amplasament.

Bulevardul Transilvaniei din Alba Iulia trebuia construit perpendicular pe blocul cu o lungime de 100 de metri, dar in loc sa fie demolat, a fost taiat in doua si mutat cu tot cu locatari – evident ca si cu ce era in apartamente. Daca va mai spun ca blocul a ramas racordat la apa si gaz, cred ca o sa fiti de acord ca merita sa ne bucuram de realizarile noastre.

Alba Iulia 1987

Mutarea blocului A2 din Alba Iulia in mai 1987

 

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.