Ce urmeaza dupa Brexit si consecintele acestuia

Principala consecinta a actualului Brexit a fost si va fi scaderea lirei britanice, lucru vizibil si pe piata din Romania, cand pe sapte aprilie lira a ajuns la doar 5,51 lei. Chiar daca scaderea lirei britanice s-a mai diminuat, azi putem cumpara o lira cu 5,88 lei fata de sase lei si ceva in urma cu cateva luni. Sincer sa fiu ma asteptam la acest sfarsit al referendumului, dar nu ma asteptam ca britanicii din Scotia si Irlanda de Nord sa fie mai realisti decat cei din Anglia si Tara Galilor. Asa e viata, aproximativ 52 % din britanici au cotat pentru Brexit, iar in maxim doi ani acesta va deveni „operativ”.

Ce urmeaza dupa Brexit si consecintele acestuia pentru romani

Chiar daca nu ma astept sa vad cum englezii vor veni cu viza in Romania, alte consecinte mai mult sau mai putin grave vor exista. Insularii s-au ferit mereu sa fie 100% europeni, in sensul de a adera cu tot bagajul legislativ la Uniunea Europeana. Asta inseamna ca vor avea o politica externa diferita de a noastra, ca vor putea oricand juca cartea Rusiei, desi aici mai au de spus un cuvand si americanii.

Pentru romani acest Brexit va insemna cu siguranta o inasprire a conditiilor de acces pe piata muncii, si asa destul de anevoioasa si acum pentru noi. Dar si britanicii sar putea trezi cu o invazie de asiatiaci, musulmani si alte categorii de muncitori care accepta salarii mici. Iar cum puterea de cumparare a englezilor a scazut, va scade si mai mult in urmatorii doi ani, s-ar putea sa vedem cum romanii vor fi inlocuiti cu pakistanezi, indieni si filipinezi.

Pensiile ar putea sa scada vertiginos in UK, iar cum o eventuala reasezare a pensionarilor in UE va fi imposibila, s-ar putea sa ii vedem iar in strada pe insularii iesiti la pensie. Iar colac peste pupaza, daca Spania va inchide granita cu Gibraltarul, vom asista la o escaladare a crizei vizelor. Asteptam, parca vad ca ceva se va schimba pana la jumatatea lui 2017.

Brexit 2016

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *