Cultivarea zmeurei in judetul Cluj – afacere la cheie

De cand m-am mutat la tara ma tot gandesc ce sa cultiv ca sa-mi faca si placer edar sa scot si un ban ( gramada ). Asa am ajuns la zmeura. Am pus cateva fire, da ce zic eu cateva, exact opt fire luate de la un vecin, le-am pus pe langa gard, dupa ce am destelenit locul ( cu mar egreu si cazna ). evident ca in primul an nu am vazut nimic, rodeste al doilea an, iar in acela aveam deja doi metri pe lungime de zmerura – neingrijita. Putina productie, dar in al treilea an am deja patru metri de gard, iar acum trece si pe partea necultivata.

Cultivarea zmeurei in judetul Cluj – afacere la cheie

Zmeura se cultiva si ea cu rabdare si multa grija, nu o lsai deasa ca iarba, caci ai sansa sa nu prea vezi rod bogat. Din pacate e nevoie de doi ani pentru a culege zmeura dulce si gustoasa, de aceea ci eu am sa incep sa o raresc, poate scap si de urzica aia care ma tot sacaie de ani buni, desi ma tem sa nu dau de alta iarba si mai „toxica”. Problema mea este ca nu sunt aici decat vara, mai bine zis de prin mai si pana in septembrie, deci an de an tund iarba si incerca sa fac gradina. Nu reusesc!

Sper ca la anul sa fie suficient de multa ca sa am si tufe noi, dar sa o si raresc in asa fel incat sa o curat pe cea uscata si sa ramana suficiente fire pentru a strange macar doua sau trei kilograme de zmeura. Nu uitati ca trebuie udata din belsug, daca e vara calduroasa, seara este cel mai bine! Unii spun ca trebuie scurtata daca trece de doi metri, la mine inca nu a fost cazul!

Zmeura

Cultivarea zmeurei in judetul Cluj

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.