Lucian Boia – un mitic devenit aredelenist

Am facut imprudenta sa stau si sa caut majoritatea scrierilor si interventiilor in media ale lui Lucian Boia, bucuresteanul nascut in 1944 dintr-o familie cu origini italiene – cel putin asa spune presa despre el, cand vine vorba de partea materna. Tatal lui Luican Boia provenea evident dintr-o familie de cobani, de prin partile Sibiului. Tanarul Boia devine de timpuriu membru PCR, ceea ce arata caracterul sau, oportunist – sper ca nu o sa ne spuna candva ca a devenit comunist din convingere.

Lucian Boia – un mitic devenit aredelenist

Desi Lucian Boia adora comunismul, a calatorit mai mult in occident decat prin lagarul socialist, iar dupa Revolutia din ’89 a inceput sa-si exprime parerile promaghiare, ascunse sub un val de sorginte istorica. Asadar pe de o parte sustine ca Ardealul ar apartine de fapt mai mult Ungariei decat Romaniei, sau cand se iveste ocazia pledeaza pentru separarea Ardealului de Romania, ca solutie economica.

Asadar ce vrea de fapt Lucian Boia? Sa socheze evident, sa-si vanda cartile si sa fie in centrul atentiei. Ce face el de fapt? Ia fiecare moment pe car eromanii il considera mai important in istoria lor si il bagatelizeaza. Cine-i Burebista? Un mit comunist – o spune cel intrat in randurile lor inca din anii studentiei. Ok, si Henric al VIII-lea cine-i? Unu care a taiat capul sotiilor sale? Mare OM! Dar Boia cine-i? Asadar daca vrei sa iai peste picior ceva, nu-i tare greu, asta daca nu esti Einstein sau Newton. Nu0i place ca sarbatorim pe 24 ianuarie „Mica Unire” – nu-i prea place ca e mica, iar cea din 1918 e mare – pai e vorba de suprafata tarii, nu de importanta evenimentelor. La fel cum micul Mozart este precursorul geniului, desi minune – este tot el. Dar cum spuneam mai sus, lui Lucian Boia ii place sa se joace cu cuvintele, iar la asta se pricepe.

DA, la finele anului 1918 Europa a ales organziarea pe criterii etnice, o fi bine sau rau, asa a fost, iar visul romanilor s-a implinit – caci despre asta s-a mai scris, inclusiv pe vremea lui Cantemir. V-ati gandit macar o clipa ca Franta isi trage numele de la franci – popor germanic? Le cere cineva sa-si schimbe numele, sa renunte la stramosii lor galii? Nicicum, numai noi ne trezim sa rascolim trecutul in speranta ca ne agatam de ceva ce ar putea fi controversat. Apoi ne dam cu parerea despre destimul unei natii, al unei tari. Cam ce am crede noi ca ar fi bine. Oare nu ar trebui sa ne intrebe si pe noi ce credem despre domnul Boia? Iar el sa se supuna, ca NA – asa am zis noi. Sau vrea sa ne puna pumnul in gura?

Lucian Boia

Lucian Boia – un mitic devenit aredelenist

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată.