Teroare si instabilitate in Turcia, razboi civil?

Situatie fara precedent intr-o tara NATO, lovitura de stat de vineri seara pune sub semnul intrebarii stabilitatea la Marea Neagra, dar mai ales pune sub semnul intrebarii statutul Turciei in cadrul relatiilor internationale si in Balcani. Desi se pare ca puciul nu a reusit, armata rasculata nefiind capabila sa preia puterea, totusi situatia ramane instabila. Turcia ar putea reinstitui pedeapsa cu moartea abolita in 2004, eventualitatea unei noi revolte militare, inclusiv in teritoriu fiind mai mult decat probabila.

Teroare si instabilitate in Turcia, razboi civil, lovitura de stat ?

Astazi la orele 11 armata fidela guvernarii inca incerca fara succes sa preia controlul in Ankara, capitala Turciei. Marele Stat major al armatei turce sustine ca:

Lovitura de stat a fost initiata de conducerea fortelor aeriene, jandarmeriei si de unele unitati de blindate.

Daca fortele aeriene sunt in centrul atacului, nu este de mirare ca avioane F 16 ostile guvernarii survoleaza capitala Turciei, iar daca jandarmeria este de partea rebelilor, in mod evident ca siguranta in Ankara este precara. Adugand si unitatile blindate, avem imaginea unui adevarat razboi civil, chiar daca momentan doar in capitala. Este posibil sa vedem si o intensificare a razboinicilor kurzi, deci nu ne asteapta un weekend prea linistit la Marea Neagra.

Tarile vecine sunt in alerta, in Cipru se asteapta miscari de eliberare, deci pe scurt este posibil sa asistam la un razboi civil in Turcia, guvernul actual condus de Ahmet Davutoğlu avand toate sansele de a fi rasturnat ( sau remaniat ). Puteti comenta cu noi informatii relatate la televizunile de stiri din tarile in care va aflati ( special pentru romanii din diaspora ).

Lovitura de stat in Turcia
Teroare si instabilitate in Turcia, razboi civil, lovitura de stat ?

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *