Tinutul secuiesc sau limba romana in pericol

Se discut de zeci de ani despre faptul ca in judetele Harghita si Covasna nu esti servit daca nu stii maghiara  – sau mai corect zis daca esti roman. Multi cred ca este un mit, dar iata ca o filmare recenta numai lasa loc de indoiala. Ne bucuram ca la noi in Cluj nu vezi asa ceva, ca secuii, maghoarii si romanii traiesc alaturi de sasi, evrei sau turci in liniste, dar trebuie sa ne unim si sa facem ca aceste manifestari sa dispara din tara asta. Iata de ce nu  am fost niciodata de acord cu separarea Ardealului de centru, pentru ca ne paste o noua „maghiarizare” fortata.

Tinutul secuiesc sau limba romana in pericol

Evident ca nu vezi asa ceva peste tot in asa zisul Tinut secuiesc, mai ales ca multi nu stiu ca la trei maghiari gasim acolo ( inca ) doi romani. Da, este adevarat ca sunt sate unde romanii au fost la propriu maghiarizati, sate de unde romanii au fost siliti sa plece pentru a nu suferi din cauza ungurilor ( atentie, nu a secuilor! ). Dar inca se mai poate face ceva, pentru a ne salva tara de la un dezastru etnic.

Poate ca multi cred ca separarea Ardealului de „mitici” ar fi un pas intelept, insa ce se intampla la Odorheiul secuiesc ne arata ca nu este asa. Eu zic sa ne trezim si sa ne unim eforturile pentru ca asa ceva sa nu se mai repete, sa ne folosim de justitie si de caile pasnice pentru a remedia situatia de la noi din Ardeal.

News Reporter

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *